Vaak krijgen wij de vraag wat de functie van een vijverpomp is en of deze echt noodzakelijk is in een gemiddelde vijver. Hier zijn wij vaak heel kort over, de vijverpomp kunt u eigenlijk zien als het hart van de vijver. Een vijver zonder pomp heeft namelijk geen, of een beperkte, doorstroming en zal snel veranderen in een groene, onheldere en stinkende bak met water. Daarnaast kan een vijverpomp noodzakelijk zijn voor de aandrijving van een filter, fontein, beekloop of waterval.

Een vijverpomp kopen, waar moet u rekening mee houden?

Bij de keuze van een juiste vijverpomp moet u met heel veel dingen rekening houden. Allereerst met de zware belasting, een vijverpomp wordt namelijk het hele jaar door gebruikt en staat continu te draaien. Daarnaast krijgt de vijverpomp te maken met diverse vervuilingen uit de vijver. Een goede kwaliteit en een degelijke constructie is dus van essentieel belang. Wij hebben er voor gekozen om alleen te werken met betrouwbare en kwalitatieve vijverpompen zodat u zich hier geen zorgen over hoeft te maken. Twee andere punten die eveneens van belang zijn is de garantie en het energieverbruik. Omdat de vijverpomp vaak het gehele jaar continu draait loont het vaak om wat meer uit te geven aan een energiezuinige pomp; deze verdienen zichzelf gemakkelijk terug!

Welke vijverpomp is geschikt voor mij?

Dit is een hele goede vraag die wij dagelijks gesteld krijgen. Vaak is dit geheel afhankelijk aan het gene wat u van een vijverpomp verwacht. Ook uw vijver speelt een belangrijke rol. De keuze van een vijverpomp bestaat eigenlijk uit twee hoofdzaken: welk type vijverpomp heeft u nodig en welke capaciteit moet deze hebben. Deze twee vragen zijn onderstaand uitgewerkt.

Welke serie vijverpomp is geschikt voor mij?

Bij deze vraag komen uw persoonlijke wensen en het type vijver om de hoek kijken. Hier is het bijvoorbeeld belangrijk of u de vijverpomp wilt gaan gebruiken in een natte op droge opstelling, of u een zoetwater of zoutwater vijver heeft, waar u de vijverpomp voor wilt gaan gebruiken en de vraag of dat u het aantal toeren wilt kunnen regelen middels een toerenregelaar.

Natte of droge opstelling?

In principe is elke vijverpomp te gebruiken in een natte opstelling. Daarentegen kunt u niet elke vijverpomp gebruiken in een droge opstelling. Dit is dus een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Ook is het zo dat de meeste vijverpompen niet zelfaanzuigend zijn, wanneer deze dus gebruik worden in een droge opstelling dan dient de inlaat onder de waterspiegel geïnstalleerd worden zodat het water er via de zwaartekracht zelf inloopt. Via onze keuzehulp kunt u gemakkelijk zien welke vijverpompen geschikt zijn voor een droge opstelling!

Waar dient de vijverpomp voor?

Een vijverpomp kan gebruikt worden voor vele toepassingen. U kunt de pomp bijvoorbeeld gebruiken als aandrijving voor filters, fonteinen, beeklopen en watervallen. Niet iedere vijverpomp is hier echter voor geschikt. Middels onze keuzehulp kunt u gemakkelijk zien welke vijverpomp bijvoorbeeld geschikt is voor de aandrijving van een filter, fontein, beekloop of waterval.

Snelheid vijverpomp variabel regelen?

Er zijn diverse vijverpompen op de markt die variabel te regelen zijn. Hierbij kunt u denken aan de Blue Eco vijverpompen en de Aquaforte Forza Vario 8000. Daarnaast kunt u bij sommige overige pompen gebruik maken van een toerenregelaar. Met deze toerenregelaar kunt u het aantal toeren en dus het verbruik regelen. Mocht u gebruik willen maken van deze toerenregelaar dan moet u op zoek gaan naar een a-syncrhone vijverpomp. Te denken valt aan de Aquaforte O-serie en de Aquaforte M-serie.

Welke capaciteit moet mijn vijverpomp hebben?

Wanneer u een type vijverpomp heeft gekozen zult u moeten gaan bepalen hoe krachtig deze vijverpomp moet zijn. Deze kracht wordt de capaciteit van de pomp genoemd. Deze capaciteit kunt u grotendeels bepalen aan de hand van de grootte van de vijver. Wij adviseren altijd dat de vijverpomp in staat moeten zijn om eens in de twee (maximaal drie) uur de gehele vijverinhoud netto (!) te verpompen. De capaciteit die door fabrikanten en leveranciers wordt gecommuniceerd noemen we de bruto capaciteit; in de praktijk is het goed mogelijk dat hier minder dan de helft van over blijft. Hoe u vervolgens de netto capaciteit kunt bepalen leest u hieronder.

De netto capaciteit van de vijverpomp bepalen

Bij het bepalen van de netto capaciteit van een vijverpomp zijn er een aantal belangrijke variabelen. Allereerst de opvoerhoogte, wanneer een vijverpomp het water op moet voeren naar bijvoorbeeld 3 meter hoogte dan verliest de pomp enorm veel kracht. Hoeveel capaciteit er bij een specifieke hoogte nog overblijft kunt u aflezen in de grafieken die bij de vijverpompen worden getoond. Daarnaast verliest de pomp ook nog kracht in het leidingwerk (met name in nauwe leidingen en de bochten). Ook wanneer het water door een filter geperst dient te worden zal de vijverpomp een deel van zijn kracht verliezen. Houd hier dus rekening mee met uw keuze, beter een klein beetje overcapaciteit dan ondercapaciteit!

Maak uw bestelling compleet

Als u eenmaal een keuze gemaakt heeft welke vijverpomp geschikt is voor uw vijver en uw persoonlijke wensen dan dient deze nog aangesloten te worden. Bij de aansluiting adviseren wij altijd een vijverslang met een zo groot mogelijke diameter. Zo verliest u zo min mogelijk capaciteit. Probeer de vijverslang bij de installatie zo kort mogelijk te houden en bochten te vermijden. De vijverpomp zal u dankbaar zijn. Naast de vijverslang heeft u nog slangklemmen nodig om de installatie af te ronden.