Het belangrijkste onderhoud van een vijver vindt plaats in het najaar. Het winterklaar maken van de vijver voorkomt namelijk enorm veel problemen in het voorjaar of de zomer. De basis van een mooie, heldere en gezonde vijver legt u in de herfst. Omdat wij vaak de vraag krijgen hoe de vijver winterklaar te maken is hebben wij onderstaand een stappenplan geschreven. Als u deze stappen nu doorloopt gaat u daar in de Lente en Zomer enorm veel plezier van krijgen!

Stappenplan Winterklaar maken vijver

 • 1) Voorkom verzuring van de vijver door organisch afval uit de vijver te verwijderen

 • In de herfst kom het regelmatig voor dat bladafval en/of ander organisch afval in uw vijver terechtkomt. Voorkom dit zo veel mogelijk, wij adviseren de vijver in de herfstmaanden af te dekken met een afdeknet. Mocht het afdeknet niet fijn genoeg zijn en er waait toch nog organisch afval uw vijver in, verwijder dit dan dagelijks handmatig met een schepnet. Eventueel kunt u ook gebruik maken van een vijverskimmer voor het direct afzuigen van organisch afval in uw vijver. Ten alle tijden dient u ervoor te zorgen dat de vijver niet met een sliblaag / organisch afval de wintermaanden ingaat. Wanneer dit afval gaat rotten, verzuurd de vijver. Wanneer de vijver te erg verzuurd zullen uw vissen overlijden en kunt u de klok gelijk zetten op een slechte plantengroei in het voorjaar. Daarentegen zijn algen niet zo kieskeurig, deze zullen volop gaan groeien. Wanneer deze algen in het voorjaar voldoende zonlicht opvangen zal uw vijver snel groen kleuren.

  Tip: Gebruik Microbe-Lift Autumn en Winter ter ondersteuning van de reeds aanwezige vijver bacteriën. Deze bacterieformule bevat miljoenen koud bestendige bacteriën. Het zorgt voor een versnelde afbraak van organisch afval en ondersteund het immuunsysteem van uw vissen.

 • 2) Breng de waterwaarden op peil

 • Zorg ervoor dat waterwaarden in de herfst op peil gebracht worden. Wij adviseren u om hiermee wat extra marge te nemen, zo voorkomt u een flinke verzuring in de winter. Door de vele regen en/of sneeuwval zal de hardheid van uw vijverwater namelijk relatief snel achteruitgaan. In een optimale situatie verhoogd u de GH waarde naar 12 en wordt de KH waarde verhoogd naar 7 of 8. Het is belangrijk om deze waarden in de herfst goed te blijven controleren met een testset en indien nodig aan te passen.

 • 3) Voeg eventueel een Anti-Alg middel toe aan de vijver

 • Voornamelijk wanneer u in het afgelopen jaar (veel) last heeft gehad van draadalgen is het aan te raden om een preventief anti-algen middel toe te voegen aan de vijver. Hiermee voorkomt u grotere problemen tijdens de opstart van uw vijver..

 • 4) Zorg ook in de winter voor voldoende beluchting

 • Ook in de herfst / winter is het belangrijk om het water van voldoende zuurstof te voorzien. Via vijverbeluchting komt de gasuitwisseling namelijk op gang en wordt het zuurstofgehalte in uw vijver verhoogd. Tevens kunt u met behulp van een luchtpomp, in combinatie met luchtstenen en/of een ijsvrijhouder, de vijver ijsvrij houden en voorkomen dat deze volledig dichtvriest. Als de vijver volledig dichtvriest kan dit tot vervelende problemen leiden zoals vissterfte en overmatige algengroei in de lente en zomer.

 • 5) Zorg ervoor dat de vijver in de winter niet volledig dichtvriest

 • Wanneer uw vijver volledig dichtvriest kan dit leiden tot zeer vervelende problemen. Als een vijver volledig dichtgevroren is kan er namelijk geen gasuitwisseling plaatsvinden met de buitenlucht. De vervelende gevolgen hiervan zijn dat de benodigde CO2 niet opgenomen kan worden en dat giftige stoffen niet aan de buitenlucht kunnen worden afgegeven. Wanneer dit gebeurd leidt dit tot een verzuring van de vijver. Hierdoor kan er vissterfte optreden en speelt u de vervelende algen in de kaart. Tijdens de opstart in de lente en in de zomer kunt u dan ook een overmatige algengroei verwachten. U kunt dit voorkomen door de vijver te verwarmen of ijsvrij te houden middels een ijsvrijhouder.

 • 6) Verwijder sneeuw van uw vijver

 • Als het heeft gesneeuwd is het verstandig om in ieder geval een deel van de vijver voorzichtig sneeuwvrij te maken. Het zonlicht wat door de ijslaag heen in de vijver terecht komt zorgt toch voor de productie van vitamine D bij de vissen. Tevens stimuleert zonlicht de groei van waterplanten in het voorjaar.