Een reiger is natuurlijk een prachtige imposante vogel. Menig vogelspotter zal jaloers zijn als deze vogel zomaar in uw tuin zal staan. U als vijver- of koi-liefhebber zult reigers liever niet in de buurt hebben staan in de buurt van uw vijver en vissen. Het is mogelijk om reigers uit de buurt te houden van uw vijver. We hebben verschillende methoden om de reigers te verjagen.

Optie 1: Reigers verjagen met reigers

Een van de meest toegepaste methodes om reigers te verjagen is om een namaakreiger te plaatsen aan de rand van de vijver. Deze namaakreiger zal ervoor zorgen mannetjes reigers niet meer langskomen. Vrouwtjes reigers zullen echter niet worden verjaagd. Deze methode is dus niet de beste manier.

Optie 2: Aanpassen van omgeving

Reigers lopen het water vaak in. Is de oever van de vijver daarom voorzien van een lage beplanting. Hierdoor is het voor de reiger gemakkelijk om het water in te lopen. De beste manier om een reiger te verjagen is om ervoor te zorgen dat de reiger niet de kans krijgt om de vijver in te lopen.

Oeverbeplanting
Een van de betere methodes om een reiger te verjagen is om oeverbeplanting aan te brengen als hindernis. Vooral hoge overplanting met een hoge dichtheid werken hierbij uitstekend.

Schrikdraad
Het spannen van een schrikdraad is wellicht de beste oplossing op reigers te verjagen. Schrikdraad spant u rondom uw hele vijver. Zodra de reiger in aanraking komt met de schrikdraad wordt er een ongevaarlijk stroompje gegeven. Dit stroompje verjaagt de reiger en leert hem niet meer terug te komen. Deze schrikdraden zijn overigens veilig voor zowel mens als dier.

Optie 3: Bewegingsdetector

Ook bewegingsdetectoren of bewegingsmelders zijn een mogelijkheid om reigers te verjagen. Deze detectoren nemen bewegingen waar en kunnen met een kleine waterstraal de reiger verjagen. Deze bewegingssensoren zijn effectief en gemakkelijk te installeren.

Optie 4: Spiegelen, glanzen en fonkelen

Reigers houden niet van spiegelende voorwerpen. Spiegelende en glanzende voorwerpen zijn daarom ideaal geschikt om reigers af te schrikken. Niet afhankelijke van batterijen en werkt vrijwel altijd!