Met een UV lamp voor de vijver haalt u een gegarandeerde oplossing in huis tegen groen water door zweefalgen. Voor vrijwel iedere vijver is een UVC lamp een zeer nuttige en populaire uitbreiding van het huidige filtersysteem. Waar u op moet letten bij onder andere het aanschaffen, het plaatsen en het onderhoud van uw UV lamp voor de vijver leest u in dit artikel. Als er na het lezen van dit artikel nog vragen zijn dan horen wij het uiteraard graag. Wij helpen u namelijk graag aan een geschikte UV lamp en een heldere vijver!

uv lamp vijver

Waarom een UV lamp vijver kopen?

Een UV filter of UVC lamp wordt ingezet bij vijvers waarbij het lastig, danwel onmogelijk, is om een biologisch evenwicht te creëren. Door een te hoge visbezetting, te weinig beplanting of teveel zonlicht wordt het biologisch evenwicht in vrijwel iedere vijver verstoord. Door middel van een vijverfilter en een uvc lamp is het alsnog mogelijk om te genieten van een heldere en gezonde vijver. Sinds een aantal jaren wordt een uv lamp niet alleen geïnstalleerd bij grotere koi- en zwemvijvers maar zien we dat er bij vrijwel iedere tuinvijver een uv lamp geplaatst wordt. Hiermee is het zweefalgen probleem voorgoed verleden tijd!

UV lamp vijver: de werking

Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en bent u, in combinatie met een geschikte vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver. Naast deze belangrijkste functie zijn de nieuwe generatie UV lampen ook in staat om gevaarlijke ziektekiemen te elimineren. Omdat het helaas niet te voorkomen is dat de bacteriehuishouding in uw vijver iets zal dalen, zij het zeer minimaal bij een juiste plaatsing van de UV lamp, is het aan te raden om de vijver te onderhouden middels vijver bacterien.

UV lamp vijver: de plaatsing

Het aanschaffen van een UV lamp heeft enkel nut wanneer deze wordt gebruikt in combinatie met een biologisch filter. Waar de UVC lamp geplaatst dient te worden is geheel afhankelijk van uw specifieke situatie. Het enige wat zeker is, is dat de UV filter geïnstalleerd dient te worden na de pomp. In de praktijk zien we vaak dat de UV lamp bij pompgevoede situaties voor het filter wordt geplaatst en bij zwaartekrachtgevoede systemen na het filter. Het voordeel van plaatsing voor het filter is dat de dode zweefalgen direct uit het water gefilterd kunnen worden. Van de andere kant heeft een plaatsing na het filter het grote voordeel dat het vijverwater reeds gezuiverd is waardoor het ultraviolette licht de zweefalgen het beste kan bereiken. Nogmaals valt voor beide opties iets te zeggen, afhankelijk van uw specifieke situatie kunt u de keuze maken!

Welk wattage UV lamp heb ik nodig?

De sterkte van een UV lamp wordt bepaald door het wattage. Wanneer u verzekerd wilt zijn van helder vijverwater dient u rekening te houden met minimaal 2 tot 4 watt per 1.000 liter vijverinhoud. In een gemiddelde tuinvijver met een lage of gemiddelde visbezetting kunt u prima uit de voeten met 2 watt. Heeft u echter een koi- of zwemvijver? Dan adviseren wij een UV lamp aan te schaffen van minimaal 3 tot 4 watt per 1.000 liter vijverinhoud. Bij grotere vijvers is het eventueel mogelijk om meerdere UVC lampen achter elkaar, of beter nog, parallel langs elkaar te plaatsen.

UV lamp vijver vervangen

Het onderhoud van een UVC lamp is redelijk eenvoudig. Drie punten zijn hierbij erg belangrijk. Als eerste is het belangrijk dat u de lamp altijd uitschakelt voordat u onderhoud gaat plegen. Het ultraviolette licht is namelijk zeer schadelijk voor uw ogen. Nu we dat gezegd hebben benoemen we de twee onderhoudswerkzaamheden. Het is aan te raden om na ieder vijverseizoen het kwartsglas (voorzichtig) te reinigen. Veruit het belangrijkste onderhoud is het vervangen van de uv lamp bij de start van ieder vijverseizoen. De kracht van een UVC lamp neemt namelijk sterk af na een bepaald aantal branduren. Ook als de lamp nog brand na het seizoen dient u deze uv lamp te vervangen om groen water te blijven voorkomen. Via de onderstaande categorieën kunt u zeer eenvoudig de juiste UVC vervangingslamp vinden.

UV vervangingslamp

uv lamp vijver vervangen pl uv lamp vijver vervangen tl
uv lamp vijver vervangen t5 uv lamp vijver vervangen amalgaam