Regelmatig krijgen wij de vraag welke soorten vijververwarming er zijn en welke methode de beste is. Hier is helaas geen eenduidig antwoord op. Wat het beste bij u past is namelijk helemaal afhankelijk van uw persoonlijke wensen, uw budget en de verwachtingen hierbij. In hoofdlijnen kunnen we drie methoden onderscheiden: elektrische vijververwarming, CV-verwarming door middel van een warmtewisselaar en verwarming middels een warmtepomp. Wat de voor- en nadelen zijn van deze methoden gaan we in dit artikel bespreken. Uiteraard vindt u ook ijsvrijhouders op onze website.


vijververwarming

Waarom is vijververwarming zo belangrijk?

Voornamelijk bij koivijvers komen we vijververwarming vaak tegen. Dit wil echter niet zeggen dat het ook altijd noodzakelijk is. Wanneer uw vijver diep genoeg is, én goed afgedekt wordt hoeft u niet perse gebruik te maken van vijververwarming. Echter kan vijververwarming ook in deze situaties een aantal grote voordelen bieden. Uw vissen worden namelijk niet meer blootgesteld aan (te) koude wintertemperaturen. Hierdoor komen de koi's de winter beter door en zijn ze een stuk vitaler in het voorjaar. Ook kunt u vijververwarming gebruiken om de watertemperatuur in het voorjaar te verhogen om de kans op ziektes te verkleinen en het vijverfilter sneller op te starten. Ook de snel schommelende watertemperaturen smoort u in de kiem. Hierdoor minimaliseert u onnodige stress bij uw koikarpers.

Wat zijn de mogelijkheden om uw vijver te verwarmen?

Zoals we eerder in dit bericht al hebben verteld kunt u uw vijver op meerdere manieren verwarmen. De meest populaire methode is het verwarmen via een elektrische vijververwarmer. De werking en installatie zijn zeer simpel. Qua installatie is een zogenaamde profiheater te vergelijken met een UV-C unit. Het water dient met een vijverpomp door de vijververwarming heen gepompt te worden waarna het interne verwarmingselement het vijverwater zal opwarmen. Rekening houden met een minimale doorstroming zal het rendement het hoogste zijn bij een relatief lage doorstroming. Andere methoden voor het verwarmen van uw vijver zijn CV-verwarming door middel van een warmtewisselaar of een warmtepomp. Door op de onderstaande (blauwe) buttons te klikken ziet u de voor- en nadelen van de verschillende opties.

De voordelen De nadelen
 • Zeer gunstig geprijsd
 • Makkelijke installatie
 • Effectieve manier van verwarmen
 • Hogere energiekosten

De voordelenDe nadelen
 • Zeer energiezuinig
 • Geschikt voor zomerperiode
 • Hoog verwarmingsrendement
 • Niet geschikt bij koudere temperaturen
 • Groter formaat

De pluspuntenDe minpunten
 • Meest effectieve manier van verwarmen
 • Hoogst mogelijke capaciteit
 • Niet afhankelijk van weersomstandigheden
 • Specialistische installatie i.c.m. ketel
 • Hoge investering

Wat zijn de kosten van vijververwarming?

Naast de aanschafwaarde dient u rekening te houden met de verbruikskosten. In het geval van een elektrische vijververwarmer zit hem dit natuurlijk in het energieverbruik en daarmee de energiekosten. Helaas is het lastig om hier een goede prijsindicatie aan te hangen. De uiteindelijke kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van onder andere de buitentemperatuur, de vijverinhoud, de oppervlakte, de eventuele afdekking en de temperatuur waar u de vijver op wilt houden. Voornamelijk een eventuele afdekking kan het rendement enorm verhogen. De energiekosten zullen hierbij uiteraard dalen. Mocht u toch geïnteresseerd zijn in een inschatting van de kosten van vijververwarming dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze experts.

Naar welke temperatuur kunt u de vijver het beste verwarmen?

Over de ideale vijvertemperatuur in de winter zijn veel verschillende meningen. Elke temperatuur heeft hierbij zijn eigen voor- en nadelen. De meeste mensen kiezen ervoor om het vijverwater in de winter stabiel te houden op ongeveer 8 graden. Waarom dit de meest gekozen temperatuur is leest u hieronder.

6-8 graden
Het stabiel houden van de watertemperatuur op 6 tot 8 graden heeft een aantal grote voordelen. Om te beginnen kunnen de energiekosten bij deze optie in de hand gehouden worden. Tevens is het mogelijk om kleine hoeveelheden wintervoer te blijven voeren waardoor de koi niet alleen op zijn eigen reserves hoeft te teren. Hierdoor hersteld uw koi sneller van de winterperiode. Ook wordt zijn natuurlijke rustperiode niet onderbroken. Het grootste voordeel zit hem misschien nog wel in het feit dat parasieten in deze temperatuur niet kunnen overleven.

10-14 graden
Deze optie is veruit de gevaarlijkste van allemaal. De enigste voordelen zijn dat u de koi kunt blijven voeren en dat de koikarper toch nog een vorm van rust heeft. Echter heeft een koikarper op deze temperaturen bijna geen afweersysteem. In tegenstelling tot bij lagere temperaturen kunnen parasieten nu wel overleven. U begrijpt al dat dit tot zeer vervelende situaties kan leiden. Wij raden deze temperaturen dan ook niet aan.

17-18 graden
Ook van deze optie zijn wij persoonlijk geen fan. Het grootste voordeel zit hem in hetgeen dat u ook tijdens de winter door kunt blijven voeren. Hierdoor zal de groei optimaal zijn en blijft het immuunsysteem werken. Hierdoor is de koi redelijk ongevoelig voor parasieten. Echter worden deze parasieten niet gedood waardoor er een kans bestaat op explosieve groei. Ook heeft de koi geen rustperiode en zijn de energiekosten natuurlijk zeer hoog.